Det korte svar på spørgsmålet om håndbagage mål og vægt er, at det er forskelligt fra flyselskab til flyselskab!

Men det svar bliver hverken du eller vi klogere af, så i denne artikel ser vi på den tilladte håndbagage størrelse og håndbagage vægt for ca. 80 flyselskaber. Du får også en mere fyldestgørende gennemgang af de mest benyttede flyselskaber, som fx Ryanair og SAS, hvor vi også går i dybden med selskabernes generelle bagageregler.

Er det vigtigt at overholde de kabinekuffert mål?

Er der overhovedet nogen grund til at gå så højt op i hvor stor en kabinekuffert må være? Det spørgsmål stilles ofte, og det burde der egentlig ikke være, for flyselskaberne er flere gange blevet opfordret til at standardisere målene for kabinekufferter / håndbagage.

Senest i 2015 fremlagde IATA nye retningslinjer for, hvor stor en kabinekuffert eller håndbagage der tages med i kabinen, må være. Retningslinjerne foreslår målene 54,6×34,3×19,1 cm, men som du vil bemærke, er der ingen flyselskaber der har fulgt de retningslinjer.

Så faktum er, at der ikke er et standardmål og det kan give dig problemer, hvis du ikke vælger den rigtige kabinekuffert. Din kabinekuffert kan blive afvist og/eller du skal betale for at få den med som indchecket bagage.

Hos lavprisflyselskaberne bør du være ekstra opmærksom på reglerne da de ofte er mere indviklede.

Misforståelse vedrørende maksimale mål

Lad os også med det samme slå fast, og samtidig rette en misforståelse, at når flyselskabernes regler siger, at en kabinekuffert må have et maksimalt mål, så gælder det for alle tre flader.

For at tage et eksempel, så tillader et flyselskab at kabinekufferten (håndbagagen) maksimalt må være 55x40x20 (hxbxd). De betyder, at den maksimalt må være 55 cm høj, maksimalt 40 cm bred og maksimalt 20 cm dyb. En kabinekuffert der er 55x35x25 overholder dermed ikke de maksimale mål, da den ene flade er for stor.

Håndbagagens vægt har også betydning

Når det kommer til vægten, så er der også en grænse for, hvor mange kilo du må tage med ombord på flyet. Heller ikke her er der enighed blandt flyselskaberne, men heldigvis kan du selv justere vægten af indholdet, så du ikke kommer i problemer med det. Du skal selvfølgelig være opmærksom på, hvor meget selve kufferten vejer, da det er den samlede vægt der tæller.

Håndbagage Ryanair

Ryanair er et af de store lavprisflyselskaber, som med mere end 2.400 daglige afgange, hver måned transporterer over 10 mio. passagerer fra en destination til en anden. Ryanair var et af de først flyselskaber, hvis ikke det første, der ikke inkluderede nogen service i flybillettens pris. Bagage, sædevalg, mad, drikkevarer skulle tilkøbes. På den måde kunne og kan Ryanair annoncere de lave flybilletpriser.

Ryanair kabinekuffert mål

Du skal være opmærksom på, at Ryanair opererer med to håndbagage størrelser / kabinekuffert mål, nemlig 40x20x25 cm og 55x40x20 cm. Den ene størrelse er gratis at tage med ombord, hvorimod den anden har en pris.

55x40x20 med ombord

Hvis du til din booking tilføjer og BETALER for ”Prioritet & 2 stk. håndbagage”, kan du udover ovennævnte håndtaske e.l. medbringe en kabinekuffert der maksimalt må være 55x40x20 cm og maksimalt veje 10 kg.

55x40x20 checket ind

Hvis du til din booking tilføjer og BETALER for ”10 kg check-in bagage og én lille taske”, kan du udover den nævnte håndtaske få en kabinekuffert på maks. 55x40x20 cm og maks. 10 kg checket ind. Dvs. at du afleverer kabinekufferten ved check-in og afhenter den ved ankomst ved kuffertbåndet.

40x20x25 håndtaske/personlig taske

Du må GRATIS tage en personlig håndtaske e.l. med i kabinen, hvis den passer under sædet foran dig. Den må maksimum være 40x20x25 cm.

Ryanair er efter sigende meget strikse med disse mål, hvilket selvfølgelig skyldes at de tjener på at rejsende tilkøber de forskellige muligheder. Hvis din håndtaske ikke kan placeres under sædet foran eller er større end de tilladte 40x20x25, så afkræves du et gebyr på små 200 kr.

Kommer du med ekstra bagage eller, hvad Ryanair kalder for overdimensioneret bagage, så afvises den ved gaten – eller kommer i lastrummet, hvis det er muligt. Det sidste mod betaling.

Håndbagage vægt Ryanair

Som du kan se af ovenstående, er den maksimale vægt din håndbagage må have 10 kg. Der er ikke angivet en maks. vægt for den lille håndtaske, som du gratis må tage med i kabinen.

Tjek Ryanairs regler om bagage og hvad der er tilladt at medbringe i den, før du møder op i lufthavnen.

Kabinekufferter der passer til Ryanair

Håndbagage SAS

SAS (Scandinavian Airlines System) kendes sikkert af de fleste danskere og kræver derfor nok ikke en større introduktion. Værd at vide er dog, at SAS flyver med 30 mio. passagerer hvert år. I modsætning til fx Ryanair, så kan du altid gratis tage mindst et stykke håndbagage med ombord på flyet.

Håndbagage mål SAS

SAS opererer også med to forskellige mål på hhv. den taske / laptop, som du må have med udover kabinekufferten og så selvfølgelig selve kabinekufferten.

55x40x23 kabinekuffert eller lignende

Kabinekufferten må maksimalt veje 8 kg (det er naturligvis inkl. indhold) og målet på 55x40x23 cm er også det maksimalt tilladte. Den er også GRATIS at have med ombord.

40x30x15 taske eller laptop

Tasken eller den bærbare pc skal kunne gemmes under sædet foran dig og der er tale om den maksimale størrelse, den må have. Den er som nævnt GRATIS at have med i kabinen.

Afhængig af billettype, kan du i nogle tilfælde have 2 kabinekufferter med, som hver må veje maks. 8 kg.

SAS skriver ikke direkte, at du skal betale ekstra eller kufferten bliver afvist, hvis den ikke overholder mål og vægt. Det ligger dog i de øvrige vilkår, hvor du skal betale for ekstra bagage, og det kan blive ret dyrt, hvis du skal betale i lufthavnen.

Håndbagage vægt SAS

Som du sikkert allerede har regnet ud, så er den maksimalt tilladte vægt for håndbagage / kabinekufferter 8 kg. Flyver du på fx Business Class eller SAS Plus kan du medbringe 2 kabinekufferter som hver må veje 8 kg. inkl. indhold.

Du kan læse mere om håndbagage på SAS’ website.

Kabinekufferter der passer til SAS

Håndbagage Norwegian

Det er nok de færreste der er klar over, at Norwegian har eksisteret siden 1993 og i 9 år fløj på Norges vestkyst. De fleste kender dog i dag Norwegian som et af de større lavprisflyselskaber, som hver måned flyver mere end 3 mio. passagerer rundt i verden.

Kabinekuffert mål Norwegian

Du må have to stk. håndbagage med ombord hos Norwegian – og det er GRATIS. Håndbagagen kan være en lille taske eller bærbar pc og så fx en egentlig kabinekufffert.

55x40x23 kabinekuffert eller lignende

Kabinekufferten – eller rejsetasken – må veje op til 15 kg afhængig af hvilken type billet du har købt. Du kan se mere om vægten længere nede. Du kan tage kabinekufferten GRATIS med ombord.

33x25x20 bærbar pc eller taske

Den lille taske, laptop eller taxfree pose skal kunne gemmes under sædet foran dig og må altså maksimalt være 33x25x20 cm. Som nævnt er den GRATIS at have med ombord.

Norwegian måler og vejer ofte håndbagagen og hvis din håndbagage ikke overholder mål og vægt. bliver den anbragt i flyets lastrum og du skal betale et gebyr for det. Hvis du på forhånd ved, at din håndbagage ikke overholder reglerne, så kan du købe plads i bagagerummet til en billigere pris op til 4 timer før afrejse.

Håndbagage vægt Norwegian

Når du flyver med Norwegian, kan du afhængig af billettype have op til 15 kg med i kabinen.

Billettype:
LowFare, LowFare+, Flex, Premium: 10 kg (samlet vægt)
PremiumFlex 15 kg (samlet vægt)

På afgange til Dubai må der maks. tages 8 kg (samlet vægt) med ombord.

Norwegian har en god side, hvor håndbagagereglerne beskrives.

Kabinekufferter der passer til Norwegian

Håndbagage KLM

KLM er verdens ældste flyselskab, som fortsat opererer under det originale navn. 1919 var året KLM etableredes og flyselskabet har hovedsæde i Amsterdam. Hvert år transporterer KLM over 30 mio. passagerer til sine forskellige destinationer i verden. Sidste år var tallet 34 mio.

Håndbagage mål KLM

Den tilladte GRATIS håndbagage hos KLM afhænger af hvilken type billet du har købt og kan variere fra flyvning til flyvning. Du må have op til to kabinekufferter med ombord og et stk. mindre tilbehør, som fx kan være en håndtaske eller bærbar pc.

55x35x25 kabinekuffert eller lignende

Flyver du på Economy Class må du have 1 stk. kabinekuffert eller rejsetaske med ombord. Den samlede vægt af denne og nedennævnte håndtaske e.l. må ikke overstige 12 kg. Flyver du på Business Class må du have 2 kabinekufferter med i kabinen og den samlede vægt inkl. nedennævnte håndtaske, bærbare pc e.l. må maksimalt være 18 kg.

40x30x15 håndtaske eller bærbar pc

Uanset om du flyver på Economy eller Business Class må du have 1 stk. tilbehør med om bord udover kabinekufferten e.l. Det kan være en håndtaske, bærbar pc eller andet. Husk at den samlede håndbagagevægt ikke må overstige 12 hhv. 18 kg.

Du kan risikere at din kabinekuffert bliver checket ind i tilfælde at pladsmangel, men det sker dog uden gebyr. Husk også at tjekke din flyvning, så du er sikker på den tilladte håndbagage.

Håndbagage vægt KLM

Som nævnt så afhænger det din billettype, hvor meget din håndbagage må veje. Økonomiklasse billetter tillader højst 12 kg samlet. Har du købt en Business Class-billet må du sammenlagt medbringe maks. 18 kg ombord.

Husk at tjekke håndbagagereglerne for netop den flyvning du er ved at booke, da de kan variere fra flyvning til flyvning. Læs mere om KLMs regler hér: https://www.klm.com/travel/dk_da/prepare_for_travel/baggage/baggage_allowance/index.htm

Kabinekufferter der passer til KLM

Håndbagage easyJet

easyJet er en af pionererne indenfor lavprisflyvning og dækker med sit rutenet hele Europa. Starten i 1995 var indenrigsflyvninger i Storbritannien, men allerede i 1996 fløj den første easyJet maskine fra Luton til Amsterdam. I dag flytter easyJet over 7 mio. passagerer hver måned til lave priser.

Kabinekuffert mål easyJet

Hos easyJet kan du tage håndbagage GRATIS med ombord. Du må fx have en kabinekuffert med og afhængig af billettype må du også have en mindre taske e.l med i kabinen. Der er plads til op til 70 kabinekufferter/tasker i kabinen, så når der er fyldt op bliver resten anbragt i flyets lastrum uden gebyr.

55x45x25 kabinekuffert eller lignende

Uanset hvilken billettype du har købt, så kan du uden ekstra gebyrer medtage en kabinekuffert eller rejsetaske/rygsæk, når blot den ikke overskrider målene. Der er ingen vægtgrænse som sådan.

45x36x20 taske eller fx laptop

Har du Flexi, Upfront, Extra legroom eller er easyJet Plus kortholder, så kan du udover kabinekufferten også tage en mindre taske eller fx bærbar pc med ombord. Den skal kunne placeres under sædet foran.

easyJet checker håndbagagens mål inden du går ombord og overholder den ikke reglerne om str., bliver den placeret i lastrummet mod et ekstra gebyr.

Håndbagage vægt easyJet

Der er som sådan ingen vægtgrænse for håndbagagen, men du skal selv kunne løfte den op i bagagerummene over sæderne. kan du ikke det bliver den placeret i lastrummet og du skal betale et gebyr.

Du kan læse easyJets håndbagageregler hér: https://www.easyjet.com/en/help/baggage/cabin-bag-and-hold-luggage

Kabinekufferter der passer til easyJet

Håndbagage Lufthansa

Tyske Lufthansa blev grundlagt i 1953, men det var egentlig anden gang, idet det første Lufthansa (Deutsche Lufthansa / DLH) som var grundlagt i 1926, blev opløst af de allierede efter anden verdenskrig. I dag transporterer Lufthansa små 7 mio. passagerer om måneden og lægges dertil datterselskaberne bliver tallet over 10 mio.

Håndbagage mål Lufthansa

På Lufthansa flyvninger på Economy og Economy Premium Class må du GRATIS medbringe et stk. håndbagage. Det kan enten være en kabinekuffert, en rygsæk, en rejsetaske eller fx en sammenfoldelig habit-/tøjpose. Flyver du på Business eller First Class må du medtage 2 stk. Du må dog også have en mindre håndtaske, mappe, laptop eller indkøbspose med.

55x40x23 kabinekuffert eller lignende

Rejser du på økonomi klasse må du som nævnt medtage et stk. kabinekuffert, rejsetaske e.l. Rejser du på Business Class eller første klasse må du have to stk. med ombord.

57x54x15 sammenfoldelig tøjpose

Du kan i stedet for en kabinekuffert vælge at have en såkaldt sammenfoldelig garment bag med i kabinen, men du kan ikke have både kuffert og tøjpose.

40x30x10 ekstra lille taske

Du kan udover kabinekufferten e.l. medtage en mindre personlig taske eller fx bærbar computer. Kravet er at den skal placeres under sædet foran dig.

Din håndbagage bliver målt og vejet og hvis den ikke overholder de tilladte størrelser og vægt bliver du sendt tilbage til en Lufthansa disk, hvor den skal checkes ind mod et gebyr.

Du kan under alle omstændigheder blive bedt om at checke håndbagagen ind på meget travle flyruter. Dette er naturligvis gratis.

Håndbagage vægt Lufthansa

På Lufthansa flyvninger må din samlede håndbagage maksimalt veje 8 kg pr. stk.

Her kan du læse mere om Lufthansas regler om håndbagage: https://www.lufthansa.com/de/en/carry-on-baggage

Kabinekufferter der passer til Lufthansa

De øvrige flyselskabers håndbagage mål (kabinekuffert mål)

Vi har gjort det let for dig at finde håndbagagemålene hos det flyselskab du skal rejse med eller måske benytter mest. De er inddelt alfabetisk så du nemt og hurtigt kan finde dit flyselskabs håndbagage mål.

A
AEGEAN AIRLINES: 56x45x25 (max. 8kg)
AER LINGUS: 55x40x24 (max. 10kg)
AEROFLOT: 55x40x20 (max. 10kg)
AEROLINEAS ARGENTINAS: 55X35X25 (max. 10kg)
AIR CANADA: 55x40x23 (max. 10kg)
AIR CARAÏBES: 55x40x20 (max. 12kg)
AIR EUROPA: 55X35X25 (max. 10kg)
AIR FRANCE: 55X35X25 (max. 12kg)
AIR INDIA: 55x40x20 (max. 8kg)
ALITALIA: 55X35X25 (max. 8kg)
ALL NIPPON AIRWAYS: 55x40x25 (max. 115cm) (max. 10kg)
ARKIA: 55x40x20 (max. 7kg)
ASIANA AIRLINES: 55x40x20 (max. 10kg)
AUSTRIAN AIRLINES: 55x40x23 (max. 8kg)

B
BLUE1: 55x40x23 (max. 8kg)
BMI: 55x40x23 (max. 12kg)
BRITISH AIRWAYS: 56x45x25 (max. 23kg)
BRUSSELS AIRLINES: 55x40x23 (max. 12kg)

C
CONDOR: 55x40x20 (max. 6kg)
CORSAIR: 55x40x20 (max. 12kg)
CZECH AIRLINES: 55x45x25 (max. 8kg)

E
ETHIOPIAN 55x40x23 (max. 7kg)
EUROWINGS 55x40x23 (max. 8kg)
EASYJET 56x45x25 (ingen max.)
EL AL 56x45x25 (max. 115cm) (max. 8kg)

F
FLYNIKI 55x40x23 (max. 8kg)
FINNAIR 56x45x25 (max. 8kg)

G
GERMANIA: 55x40x20 (max. 6kg)

I
IBERIA 56x45x25 (max. 10kg)

J
JAPAN AIRLINES 55x40x25 (max 115cm) (max. 10kg)
JET AIRWAYS: 55X35X25 (max. 7kg)
JET2 56x45x25 (max. 10kg)

K
KOREAN AIR: 55x40x20 (max. 12kg)
KLM: 55X35X25 (max. 12kg)

L
LUFTHANSA 55x40x23 (max. 8kg)
LOT 55x40x23 (max. 8kg)

M
MALAYSIA AIRLINES: 55X36X25 (max. 115) (max. 7kg)
MONARCH 56x40x25 (max. 10kg)

N
NORWEGIAN 55x40x23 (max. 10kg)

O
OLYMPIC AIRLINES 55x40x23 (max. 8kg)

R
RYANAIR: 55x40x20 (max. 10kg)

S
SCANDINAVIAN AIRLINES 55x40x23 (max. 8kg)
SWISS 55x40x23 (max. 8kg)

T
TAM: 55X35X25 (max. 8kg)
TAP AIR PORTUGAL: 55x40x20 (max. 8kg)
THAI AIRWAYS 56x45x25 (max. 7kg)
THOMAS COOK: 55x40x20 (max. 6kg)
THOMSON: 55x40x20 (max. 5kg)
TRANSAVIA 55x40x25 (max. 10kg)
TUI FLY: 55x40x20 (max. 6kg)
TURKISH AIRLINES 55x40x23 (max. 8kg)

V
VUELING: 55x40x20 (max. 10kg)

X
XL AIRWAYS: 55X35X25 (max. 5kg)

(Ovenstående liste med flyselskaber og størrelser er vejledende. Du bør altid checke med flyselskaberne da de kan have ændret reglerne siden sidste opdatering)

Denne artikel er skrevet af …

Det omfattende research til denne artikel, har Chris som sædvanlig stået for. Jason: “Uden Chris’ dataopsamling og analyser var denne artikel blot ord”. Det har da også taget tid at indsamle alle data fra flyselskaberne og sætte dem sammen på en forhåbentlig overskuelig måde.

Jason har samlet informationerne og skrevet artiklen, så du får et godt overblik over hvilke størrelser håndbagage de forskellige flyselskaber tillader.

Jason L. skribent

Jason L.
Forfatter

Chris H.

Chris H.
Research